Cremă de ricotta, cafea și rom

in Gusturi, 16.10.2020

Dacă ar exista un monument al lenevelii și desfătării, crema asta de ricotta, cafea și rom ar fi pe soclu. Soclul male, cum spun copiii peltici. Probabil că e cel mai simplu desert din lume, după merele coapte. Dar e și foarte bun, așa că se compensează.

Ce ne trebe

(pentru 4 porții delicate)

250 g ricotta

40 g zahăr pudră

2 linguri jumate de rom bun (sau esență, dacă gustă copiii)

60 ml Ispirazione Ristretto, de la Nespresso

4 linguri de nucă pisată

6 biscuiți cu aromă de portocale, de la Nespresso,

Dulceață de soc sau de vișine

Cum procedăm

Amestecăm în blender foarte pe scurt brânza, cafeaua rece, romul, zahărul. Dacă le lăsați mai mult de 10 secunde o să obțineți un lichid și nu vreți asta. Consistența trebuie să rămână ca de smântână grasă. Puteți să faceți amestecul și la mână, cu un tel sau furculiță și controlați mai bine consistența. 

Puneți compoziția în ceșcuțe sau pahare de sticlă, folie deasupra și apoi odihnă și tratament la frigider, pînă a doua zi.

Când vine vremea micului dejun, scoateți crema de la rece, turnați deasupra un strat de nucă, apoi biscuiți zdrobiți mare, apoi dulceața, cât vă trebuie.

O să simțiți un gust fără pic de greutate, cam cum sunt norii mici pe care îi numărăm vara, pe cerul pustiu și senin. Condimentat și eteric. Nuca și biscuiții îl aduc mai aproape de pământ iar finalul acrișor din dulceață îl face să dispară pe limbă, ca un balon imens de săpun, spart de un nas de copil disperat să îl cuprindă cu totul în brațe.

Combinația asta are nevoie de un contrast și eu l-am găsit în ediția limitată Nespresso Aged Sumatra. Povestea acestei cafele e foarte micheteau. Se învechește sau se maturează în saci lăsați în aer liber, timp de trei ani.

Practic, absoarbe umiditate, apoi o pierde și tot așa, până când obține aceste trăsături aromatice care înseamnă corp mătăsos, aciditate joasă, gust intens de prăjire și la final cacao, un pic de caramel și condimente.

Eu zic că merităm și un pic de răsplată fără multă muncă, nu? 

În plus, zilele astea frumoase de toamnă sunt perfecte pentru spor la cafeluță. Să îmi spuneți cum a ieșit. 

Lasă un comentariu

← Inchide