Fulgi de caramel, să ne îndulcim nițel

in Gusturi, 28.11.2020

Fudge e mama și tata tuturor caramelelor. E paradisul plăcerilor zaharoase și interzise. E cea mai mare ninsoare cu fulgi de ciocolată. E călcâiul meu, dar mai ales al lui Ahile. Dacă se consumă moderat, poate funcționa ca un acces instant la tainele universului și timpului, doar să avem grijă să nu rupem tocul ușii cu șoldurile.

Rețeta de aici e una ceva mai cremoasă, deci mult mai seducătoare și periculoasă, pentru că se topește și mai repede pe limbă. Altfel, fudge e un cadou minunat de sărbători, pe care îl puteți pregăti acăsică, la voi în vizuină, și împacheta frumos pentru prietenii cu care sunteți dispuși să îl împărțiți.

Înainte să vă apucați de lucru, citiți bine rețeta și asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie. Radem un Nespresso Festive Limited Edition și ne apucăm de treabă (triabă, pentru ardeleni și bănățeni).

Ce ne trebe

Baza

50 g unt, plus încă un pic pentru uns tava

450 g zahăr Demerara (da, știu, dar nu se mănâncă o tavă, oricum)

300 ml de smîntănă de gătit

150 ml lapte (lapcie, pentru ardeleni)

45 ml Nespresso Amaretti Flavour

Umplutura (opțional)

225 g ciocolată rasă sau pastile

115 g nuci, alune etc zdrobite

115 g fructe confiate, stafide (eu am pus ghimbir, ananas si grapefruit)

Un vas cu apă cu gheață

Un termometru de zahăr sau de bucătărie

Un vas adânc, de fontă, preferabil

Cum procedăm

Pregătim tava. O ungem cu unt și eventual o tapetăm cu hartie de copt.

Punem apă cu gheață într-un bol deschis la culoare sau transparent.

Pregătim termometrul, ne punem șorțul, cântărim toate ingredientele.

Folosim linguri de lemn curate și spatule de silicon.

Punem în vas, la foc mic, untul, cafeaua, laptele, smântâna și amestecăm lent, până se dizolvă zahărul. Compoziția trebuie să fiarbă cu spumă deasupra, dar amestecăm constant, ca să nu se prindă pe fundul vasului.

Când ajunge la 110 grade Celsius e gata. Sau, dacă nu aveți termometru de bucătărie sau de zahăr, puneți un pic de compoziție în vasul cu apă cu gheață și, dacă se adună sub formă sferică, înseamnă că puteți lua vasul de pe foc.  

După ce ați oprit focul, amestecați compoziția cu o lingură de lemn, până când devine foarte densă. Pe scurt, zaharul cristalizează. Nu folosiți mixerul, pentru că riscați să vă ardeți. Asta e varianta clasică de fudge.

Știți ce sunet se aude, nu?

Dacă vreți să folosiți și restul ingredientelor, exact când ați oprit focul, puteți adăuga ciocolata și amestecați viguros. Înainte de a obține o consistență vâscoasă și opacă, puteți adăuga nucile și fructele. Eu am folosit ciocolată neagră și roz.

Turnați compoziția în tava pregătită. O lăsați să se răcească și când încă e moale, desenați conturul bucăților cu vârful unui cuțiț bine ascuțit. Când e rece, urmați liniile și tăiați bucăți perfecte, după ce ați scos lucrarea din tavă.

Merge alături de un Nespresso Il Caffe, Festive edition, pentru că gustul amărui, condimentat și cu notele intense de prăjire, subliniază și completează dulceața și parfumul pătratului de fudge. Dar, hai să nu vă învăț eu geometrie, că știți voi mai bine ce figuri vă plac mai tare.

Rețeta asta e doar un punct de plecare pentru noi explorări cu variante de fudge. Să fiți mai buni de sărbători și să împărțiți tava, ca să aveți

Spor la cafeluță și în anul ce vine.

Lasă un comentariu

← Inchide