Înghețată indiană de mango, cu fistic și cardamom. Și stafide hidratate în coniac. Doar pentru că îmi place mie să pun ceva pe masă, lîngă un freddo – și iar a ieșit lung titlul.

in Gusturi, 24.07.2021

Aș putea să încep cu un clișeu despre pahare aburite și nevoia noastră de răcoare și de mango, dar prefer să îmi aduc aminte de o ploaie frumoasă din Londra și de restaurantul indian unde am și mâncat aproximativ acest kulfi de mango. Nu am stat să reduc laptele cu două treimi, cum se făcea pe vremea lui Buddha. Și nici nu am mango în curte, că l-au tăiat vecinii, ca să pună porumb. Sau porumbel, cum se strigă pe plajă la Costinești.

Așadar, poftiți, foarte rapidă, cât de cât divină și foarte sublim de simplă:

REȚETA!!!!

Ce ne trebe

250 g pulpă de mango, făcută efectiv piure, pilaf, praf

250 ml smântână lichidă

Un pic de lapte cald, în care desfaceți șofran

125 ml lapte condensat

Niște cardamom

Niște nucșoară

Niște fistic

Niște stafide hidratate în coniac, dacă înghețata e pentru adulți

Fructe roșii, acrișoare

Cum facem

Amestecăm ingredientele lichide. Adăugăm cu suspiciune cardamom și nucșoară, gustăm și ne oprim la timp. Nu ar trebui să fie decât ușor dulce.

Pregătim o tavă cu pahare de carton (de cafea), – sau shot-uri sau orice alte pahare care vă plac. Dacă aveți forme de lollipops, nu ezitați. Turnăm compoziția, adăugăm stafide și fistic. Acoperim și lăsăm la congelator cam 5 ore.

Ca să scoatem înghețata din forme, le lăsăm puțin într-un vas cu apă caldă.

Le putem tăvăli prin fistic și merg bine cu afine, coacăze, căpșune, zmeură, chiar și vișine. Because the table is crying, facem și

Cafeaua sau Freddo Intenso

Nespresso Freddo Intenso

3 cuburi de gheață

Lapte 1,5%

Felii de lime

Punem cuburile în pahar. Turnăm un shot de espresso. Turnăm spumă rece de lapte și lăsăm și niște lime să cadă în slow motion în pahar.

Cădem poetic pe gânduri, ca pentru o fotografie spontan regizată pe Instagram. Mai luăm o gură de cafeluță, mai o linguriță de înghețată și uite-așa ne prinde toamna cea roditoare.

Eventual vă apucați să vă căutați lingurița pereche. Eu am găsit-o la anticuri. E puțin strîmbă, a fost lucrată într-un atelier din Sighișoara și poartă monograma lui Theodor Aman. Da, pictorul.

Vară frumoasă și spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

← Inchide