Tartă cu ricotta, ciocolată și zmeură

in Gusturi, 25.09.2021

Am fost în vacanță în Italia și am înțeles iar că ne grăbim prea tare. Pe îndelete este noua mea mantră și dacă o să faceți rețeta și o să gustați cafeaua, o să înțelegeți de ce.

Încă mai poți găsi bătrâni, unii chiar tineri, care să îți vorbească cel puțin o oră despre o Torta di ricotta, un desert vechi de colazione dolce, pe care lumea îl gustă încet, ca să nu piardă din pălăvrăgeală. Am revizitat această rețetă, i-am adăugat niște pastile de ciocolată, un pic de zmeură și lime, am pus de un Nespresso Ispiratione Novecento și uite ce-a ieșit:

REȚETA!!!!

Tartă de ricotta cu ciocolată și zmeură

Ce ne trebe

50 g unt

500 g ricotta

80 g zahăr pudră

50 g ciocolată amăruie mărunțită

Zmeură

5 ouă, separate, albușurile bătute spumă

Coaja rasă de la 4 lămâi bio

Pulpa de la o lămîie tăiată cubulețe

5-6 foi de plăcintă

Cum se face

Cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius.

Se unge forma cu unt, restul de unt se topește.

Forma se tapetează cu câte o foaie, care se unge cu unt, și tot așa cu fiecare. Zmeura se distribuie peste foile unse.

Ricotta se mărunțește cu o furculiță, se amestecă apoi cu gălbenușurile. Se adaugă zahărul cernut, zestul, ciocolata, cubulețele de lămîie. Se amestecă bine. Albușurile se bat spumă și intră și ele în compoziția de ricotta.

Se toarnă totul peste zmeură, se pliază marginile foilor spre interior, fără a acoperi complet compoziția, se ung cu unt. Se coace cam jumătate de oră și se lasă să se răcească bine înainte de a o ataca.

E cremoasă, nu foarte dulce, parfumată și răcoroasă de la citrice și zmeură. O să mai faceți.

Cum se savurează

Am așezat tarta alături de un Nespresso Ispirazione Novecento o ediție limitată, inspirată, după cum îi zice și numele, din stilul în care se prăjea și savura cafeaua în Italia anilor 30-40.

Pe scurt, e ceva ce i-ar fi adus aminte de tinerețe bunicului meu italian, dacă aș fi avut unul: o cafea mai intensă și amară. Italienii au dat nume pentru espresso (noi pentru expreso) și se descurcau cum puteau, în sensul că beau ce se găsea pe piață, în special cafea Robusta din vestul Africii, cafea Arabica din estul Africii şi cafea Arabica din Brazilia.

Cărțile de istorie pomenesc chiar și blenduri făcute cu Robusta din Yemen, o origine ceva mai exotică în acele vremuri. Dincolo de surse, stilul de prăjire definește gustul.

Așa că, la fel ca la cuptoarele de pizza, locomotive și șeminee, prăjitoriile mergeau tot pe lemne. Deci, nu mergeau repede, prăjirea se făcea lent iar cafeaua ieșea corpolentă, amăruie, ușor afumată, densă în textură, cu cremă consistentă și aciditate mică.

Ediția specială Nespresso Novecento pleacă de la o bază de cafea din Brazilia, cu aport de Arabica și Robusta, din Africa de Vest, prăjite separat, cu timpi diferiți. Rezultatul e bogat în condimente și note de nuci prăjite iar crema rămâne mult timp pe buza de sus. O găsiți în magazine sau, mai simplu, pe www.nespresso.com

Mai zic doar că și Nespresso Ispiratione Novecento, cât și sora ei, despre care vorbesc săptămâna viitoare, Millennio, sunt realizate cu 80% aluminiu reciclat si sunt reciclabile. Ambele sortimente de cafea sunt realizate cu boabe de cafea din culturi certificate AAA.

Dimineață binecuvântată, poftă bună la torta di ricotta și spor la cafeluță!

Lasă un comentariu

 1. Anca Mihaela Tabaranu Ciobanescu
  25 September 2021 la 25.09.2021 10:49

  Razvan, la tarta cu ricotta, ce del de foi de placinta ai folosit?
  Arata delicios. Multumesc pt reteta.

 2. Razvan Exarhu
  (author) 27 September 2021 la 27.09.2021 05:16

  astept impresii:)

← Inchide