Nu iese sfîrrrr fără foc!

in Gusturi, 29.04.2018

Grataragiii preferă filmele cu sfîrrrrșit fericit. Și cîtă vreme nu faci grătarul în living sau în saună, sunt mari șanse să se și întâmple. Pe de altă parte, grătarul de 1 mai e un prilej minunat de socializare. Și de povestit sau comentat seriale.

Lumea e obsedată lately de treaba asta și e plină de amintiri cu nopți frumoase de binging. Așa că m-am gândit că e cam pleonasm să tot bagi mici cumpărați, an de an – că e treabă complicată să îi faci singur. Călătorii străini de la începutul secolului trecut povesteau că Bucureștiul putea fi recunoscut din aer după norul de fum de grătare care îl apăra de radiații și de ultraviolete.

Eu zic că putem face o figură frumoasă împreună și vă îmbii să încercați în aceste zile de vacanță două rețete de frigărui, una vegetariană și una cu carne, care au să vă lase și timp de leneveală pe canapele. Mai departe, citiți și gătiți, sfîrrr cu sfîrrr.

Frigărui cu halloumi, vinete marinate și sosul Neștire

patru porții zdravene

 

Pentru halloumi
450 g halloumi, tăiată cuburi mari, pe măsura vinetelor
2 linguri sos soia
1 lingură ulei susan
2 linguri ghimbir ras
1 lingură suc de lămâie
1 cățel usturoi ras
1/4 pară rasă
1 lingură zahăr brun
1 linguriță peperoncino sau boia iute, după gust
sare de mare
ceapă verde tocată, pentru ornare

Amestecați toate ingredientele într-un bol, până se dizolvă zahărul. Potriviți iuțeala, aruncați brînza peste, amestecați și turnați totul într-o pungă de frigider. Scoateți aerul din ea, astfel încât cuburile de brânză să rămănă cât mai în contact cu marinada. O puneți în frigider, unde o puteți lăsa preț de un binging serios. deci cam 24 de ore. Dacă vă e fomică, puteți să o lăsați și doar peste noapte. Montați frigăruia alternînd brînza cu vinetele și stropiți-o cu ambele sosuri de marinare, înainte de grătar.

Pentru vinete
2 vinete tăiate cuburi aprox 3 cm
4 linguri ghimbir ras,
2 căței usturoi rași
1 lămăie, zest și suc
2 linguri miere
4 linguri pătrunjel tocat
5 linguri ceapă verde tocată
cimbru verde crenguțe
3 linguri ulei de măsline și una de sos de soia
sare, piper proaspăt

Lăsați vinetele cu niște sare și piper 5 minute, apoi le aruncați în punga în care ați pus restul ingredientelor. Masați ușor și puneți la rece vreo două ore. Spre deosebire de halloumi, vinetele nu trebuie să stea mult la marinat, că leșină și se înmoaie prea tare. Deci, le faceți în ziua grătarului. Păstrați sosul de marinare, cu tot cu verdețuri, și puneți-l peste frigărui după ce sunt gata. O să înțelegeți de ce și o să îmi mulțumiți.


Pentru sosul Neștire
1 castravete mediu ras și stors
300 g iaurt grecesc
2 linguri ulei de măsline
suc de lămăie
1 cățel usturoi ras
boabe de rodie și chili tocat mărunt
frunze de mentă proaspete, tocate fin, fin, fin

Amestecați iaurtul cu castravetele, uleiul il integrați la final și turnați și un pic deasupra, apoi aruncați rodia, chili și o parte din frunzele de mentă. Trebuie să fie rece și în neștire. Cantitățile sunt relative. Începeți , mai bine, cu o găletușă de 10 kg.

 

 

Frigărui cu piept de pui marinat în iaurt

4 porții zdravene

 

Pentru pui și marinadă

500 g iaurt grecesc

2 căței de usturoi

1 lămăie

1 linguriță coriandru măcinat

1/2 linguriță cimbru

3/4 linguriță turmeric

1 linguriță mentă

piper proaspăt rășnit

sare de mare

2 linguri ulei de măsline

400 g piept de pui dezosat și tăiat cuburi mari

Puiul se lasă 10 minute cu niște sare și piper, apoi se integrează în absolutul pungii în care ați turnat sosul de marinadă. E perfect dacă stă 24 de ore, o să fie fraged ca un norișor de vară. Dar e ok și peste noapte, cît vedeți un sezon de Chef s Table. Când formați frigăruile, curățați minimal bucățile de carne de sosul de iaurt. Adică e bine să fie acoperite, Iaurtul se va carameliza și va căpăta un gust foarte sexy. Montați frigăruile cu grijă și răbdare și încercați să le îndesați cît mai bine.

 

Legumele

2 cepe roșii, tăiate în două și desfăcute, petală cu petală

3 dovlecei medii, tăiați în felii de 1,5 mm

2 cartofi dulci, felii de 1 mm

3 linguri ulei de măsline

1 lămăie (zest și suc)

piper cayenne

sare,

piper proaspăt

crenguțe de rozmarin

Ceapa o țineți în apă cu lămîie, cartofii dulci îi amestecați cu ulei, suc de lămîie, sare și piper, apoi îi așezați în fișicuri groase de două degete de basist. Dovleceii îi tratați la fel ca pe cartofi, doar că tocați și niște ceapă și usturoi verde peste ei. La montaj, alternați după simțul estetic straturile de carne și legume. Sunt minunate și culorile și gusturile. Folosiți un foc blând, ca să se coacă în tihnă.

 

Sosul puiuțului

300 g iaurt grecesc

100 g kefir

2 căței usturoi, zdrobiți cu lama cuțitului

mentă proaspătă

2 linguri ulei de măsline

o lingură muștar iute

o lingură miere

suc de lămăie,

sare, piper proaspăt

Uleiul îl integrați la final, în fir subțire, pentru emulsionare. Apoi, sosul trebuie să stea un pic la rece. Înainte de masă, am adăugat frunze de cimbru verde, de mentă și coajă rasă de lămâie. Atât s-a putut.

 

Dacă v-a plăcut subiectul, mai poftiți și altă dată. Mulțumesc Netflix pentru acest prilej de joacă și îndemn de a gusta pe îndelete din toate lucrurile bune care ne plac. Nu am mai gătit kestiile astea până acum și m-am bucurat să aud la finalul zilei oftatul adînc al echipei de filmare, căreia îi mulțumesc și pe această cale. Am tendința că au să vă placă, dacă le veți încerca  – și vă țin pumnii. Dacă aveți întrebări, mă găsiți aici sau pe facebook, unde vă puteți ajuta și de filmul acțiunii, pe care îl găsiți mai jos.

Să gătiți bine. Și trăiască Marea Sfîrrrrîială!

Petrecere frumoasă.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

← Inchide