50 g unt
500 g ricotta
80 g zahăr pudră
50 g ciocolată amăruie mărunțită
Zmeură
5 ouă, separate, albușurile bătute spumă
Coaja rasă de la 4 lămâi bio
Pulpa de la o lămîie tăiată cubulețe
5-6 foi de plăcintă
Cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius.
Se unge forma cu unt, restul de unt se topește.
Forma se tapetează cu câte o foaie, care se unge cu unt, și tot așa cu fiecare. Zmeura se distribuie peste foile unse.
Ricotta se mărunțește cu o furculiță, se amestecă apoi cu gălbenușurile. Se adaugă zahărul cernut, zestul, ciocolata, cubulețele de lămîie. Se amestecă bine. Albușurile se bat spumă și intră și ele în compoziția de ricotta.
Se toarnă totul peste zmeură, se pliază marginile foilor spre interior, fără a acoperi complet compoziția, se ung cu unt. Se coace cam jumătate de oră și se lasă să se răcească bine înainte de a o ataca.
E cremoasă, nu foarte dulce, parfumată și răcoroasă de la citrice și zmeură. O să mai faceți.
Am așezat tarta alături de un Nespresso Ispirazione Novecento o ediție limitată, inspirată, după cum îi zice și numele, din stilul în care se prăjea și savura cafeaua în Italia anilor 30-40.
Pe scurt, e ceva ce i-ar fi adus aminte de tinerețe bunicului meu italian, dacă aș fi avut unul: o cafea mai intensă și amară. Italienii au dat nume pentru espresso (noi pentru expreso) și se descurcau cum puteau, în sensul că beau ce se găsea pe piață, în special cafea Robusta din vestul Africii, cafea Arabica din estul Africii şi cafea Arabica din Brazilia.
Cărțile de istorie pomenesc chiar și blenduri făcute cu Robusta din Yemen, o origine ceva mai exotică în acele vremuri. Dincolo de surse, stilul de prăjire definește gustul.
Așa că, la fel ca la cuptoarele de pizza, locomotive și șeminee, prăjitoriile mergeau tot pe lemne. Deci, nu mergeau repede, prăjirea se făcea lent iar cafeaua ieșea corpolentă, amăruie, ușor afumată, densă în textură, cu cremă consistentă și aciditate mică.
Ediția specială Nespresso Novecento pleacă de la o bază de cafea din Brazilia, cu aport de Arabica și Robusta, din Africa de Vest, prăjite separat, cu timpi diferiți. Rezultatul e bogat în condimente și note de nuci prăjite iar crema rămâne mult timp pe buza de sus. O găsiți în magazine sau, mai simplu, pe www.nespresso.com
Mai zic doar că și Nespresso Ispiratione Novecento, cât și sora ei, despre care vorbesc săptămâna viitoare, Millennio, sunt realizate cu 80% aluminiu reciclat si sunt reciclabile. Ambele sortimente de cafea sunt realizate cu boabe de cafea din culturi certificate AAA.
Lasă un comentariu
25 September 2021 la 25.09.2021 10:49
Razvan, la tarta cu ricotta, ce del de foi de placinta ai folosit?
Arata delicios. Multumesc pt reteta.
(author) 27 September 2021 la 27.09.2021 05:16
astept impresii:)